SunExpress, Türk Hava Yolları ve Lufthansa ortaklığında faaliyet gösteren, güçlü filosu ve geniş destinasyon ağıyla dikkat çeken Türkiye merkezli bir havayolu şirketidir. 2025 yılı itibarıyla Multi-Crew Pilot Licence (MPL) kapsamında yeni pilot adaylarını yetiştirmek üzere Pilot Yetiştirme Programı başvurularını resmen duyurdu.
Bu prestijli programa katılmak isteyen adaylar için sürecin tüm aşamalarını, başvuru şartlarını ve eğitim detaylarını tek bir içerikte topladık.
SunExpress’in MPL programına başvuru yapacak adaylardan beklenen temel kriterler şunlardır:
SunExpress, süreci titizlikle planlamış ve her aşamada adayları adım adım değerlendiriyor:
SunExpress’in sunduğu bu lisans türü, geleneksel ATPL eğitiminin aksine doğrudan çok mürettebatlı uçak operasyonuna odaklanan, modern ve entegre bir pilot eğitim programıdır.
SunExpress Pilot Yetiştirme Programı, Türkiye’de pilot olmak isteyenler için benzersiz bir kariyer fırsatı sunuyor. Şirketin köklü yapısı, uluslararası standartlardaki eğitim sistemi ve iş garantisi gibi avantajlarla bu programa başvurmak, havacılık tutkusunu profesyonel bir mesleğe dönüştürmek isteyen adaylar için adeta altın bir bilettir.
Geleceğin kaptan pilotlarına şimdiden başarılar!
Bu prestijli programa katılmak isteyen adaylar için sürecin tüm aşamalarını, başvuru şartlarını ve eğitim detaylarını tek bir içerikte topladık.
Başvuru Şartları Nelerdir?
SunExpress’in MPL programına başvuru yapacak adaylardan beklenen temel kriterler şunlardır:
- T.C. Vatandaşı olmak
- Doğum tarihi: 01.01.1992 sonrası
- Eğitim düzeyi: En az lisans mezunu
- Askerlik durumu: Yapılmış ya da eğitim süresince ilişiği olmamak
- Sabıka kaydı: Adli sicil ve arşiv kaydının temiz olması
- Sağlık: Part-MED standardına uygun 1. Sınıf sağlık sertifikasına uygun olmak
- SunExpress geçmişi: Daha önce herhangi bir SunExpress MPL mülakatına katılmamış olmak
Başvuru Süreci ve Değerlendirme Aşamaları
SunExpress, süreci titizlikle planlamış ve her aşamada adayları adım adım değerlendiriyor:
- Online Başvuru
- Başvurular yalnızca LinkedIn üzerinden yapılacak.
- E-posta veya farklı kanallar üzerinden iletilen özgeçmişler değerlendirmeye alınmayacaktır.
- İngilizce Yeterlilik Sınavı
- Adayların geçerli TOEIC, TOEFL, IELTS veya ITEP skorlarına sahip olması bekleniyor.
- Belgesi olmayanlar için ITEP sınavı, SunExpress tarafından sağlanacak.
- Psikometrik Sınavlar (Antalya’da)
- İngilizce sınavını geçen adaylar, dikkat, hafıza, tepki süresi gibi bilişsel yeteneklerin ölçüldüğü psikometrik değerlendirmelere alınır.
- Kurul Mülakatı (İstanbul’da)
- Psikometrik başarı gösteren adaylar, havayolu temsilcileri ve uzman eğitmenlerden oluşan bir jüri önünde mülakata katılır.
- Pilot Eğitimi Programı (MPL)
- Mülakatı başarıyla geçen adaylar, SunExpress’in anlaşmalı olduğu eğitim kurumlarında yaklaşık 18 ay sürecek bir pilotaj eğitimine başlar.
MPL (Multi-Crew Pilot Licence) Programı Nedir?
SunExpress’in sunduğu bu lisans türü, geleneksel ATPL eğitiminin aksine doğrudan çok mürettebatlı uçak operasyonuna odaklanan, modern ve entegre bir pilot eğitim programıdır.
Programın Özellikleri:
- Süre: Yaklaşık 18 ay
- Eğitim Modülü: Teorik sınıf dersleri, simülatör seansları, gerçek uçuşlar
- Konum: Eğitim SunExpress’in anlaşmalı kurumlarında verilecektir
- İş Garantisi: Program sonunda 10 yıl iş garantisi sunulmaktadır
- Maliyet: Eğitim bedeli SunExpress tarafından karşılanmaktadır
- Not: Adaylar, bu maliyetin karşılığında şirkette belirli bir süre çalışma taahhüdü verir.
Adaylara Tavsiyeler
- Hazırlıklı olun: Özellikle İngilizce sınav ve mülakatlar için düzenli pratik yapın.
- Profesyonel bir profil oluşturun: LinkedIn hesabınız güncel, sade ve kurumsal bir dille hazırlanmış olsun.
- Mülakatlarda özgüvenli ve sade olun: Aşırı iddialı ya da ezik durmak yerine dengeli ve kararlı bir duruş sergileyin.
- Psikolojik hazırlık: Bu süreç sadece bilgi değil, stres ve baskı altında karar verme yeteneğinizi de ölçer.
Sonuç
SunExpress Pilot Yetiştirme Programı, Türkiye’de pilot olmak isteyenler için benzersiz bir kariyer fırsatı sunuyor. Şirketin köklü yapısı, uluslararası standartlardaki eğitim sistemi ve iş garantisi gibi avantajlarla bu programa başvurmak, havacılık tutkusunu profesyonel bir mesleğe dönüştürmek isteyen adaylar için adeta altın bir bilettir.